Actualizare critică de la WhatsApp. Ar trebui sau nu să-ți ștergi contul?
Este posibil ca WhatsApp să fi scăpat de reacția cu privire la noii termeni de confidențialitate, dar vor mai fi multe, deoarece unii dintre voi veți pierde accesul la conturile voastre. Iată de ce.
Platforma de mesagerie a făcut mai mult pentru a populariza mesageria sigură decât oricine altcineva. Dar a fost achiziționată de cea mai mare mașinărie de colectare a datelor din lume, Facebook.
WhatsApp se confruntă acum cu reacția asupra noilor termeni confidențialitate și a făcut acest lucru concentrându-se pe acreditările sale de securitate, reducând partajarea datelor cu Facebook și ignorând problema recoltării metadatelor. „Metadatele – date despre datele tale”, explică Ian Thornton-Trump, Cyjax CISO, „sunt aproape la fel de puternice ca datele reale”.
Să nu uităm că recenta reacție a avut loc în două părți. În primul rând, Apple și-a introdus etichetele de confidențialitate, expunând WhatsApp pentru colectarea mult mai mare a datelor noastre decât Signal, Telegram și iMessage.
WhatsApp schimbă regulile de confidențialitate
Eticheta de confidențialitate WhatsApp este ambiguă. Este singura platformă de mesagerie securizată de vârf care adună „datele legate de tine”, inclusiv ID-ul dispozitivului, pentru „publicitatea și marketingul dezvoltatorului”. De asemenea, colectează informațiile tale de contact, ID-ul de utilizator și ID-ul dispozitivului pentru „alte scopuri” vagi. Alte platforme de mesagerie îți colectează datele pentru a adapta funcționalitatea. WhatsApp le adună din alte motive, aparent.
„Alte aplicații”, le-a transmis WhatsApp utilizatorilor, „spun că sunt mai bune, deoarece știu despre tine mai puține informații decât WhatsApp – credem că oamenii caută aplicații care să fie atât fiabile, cât și sigure, chiar dacă acest lucru necesită ca WhatsApp să aibă date limitate”.
Rațiunea din spatele colectării tuturor acestor date a fost minimizată. Se pare că platforma de socializare considera că reacțiile vor exploda și că vom uita cu toții apoi. Le colectăm pentru că avem nevoie de ele a fost mesajul. Dar nu a existat niciun cuvânt despre exact ce se folosea și cum. Acestea sunt datele tale. Ai dreptul să știi ce se colectează și cum se folosește.
Tu vei renunța la contul tău?
Da, WhatsApp este o platformă gratuită. Și sunt complet îndreptățiți să spună că ei colectează anumite câmpuri de date și că le folosesc pentru a-ți trimite reclame care ar putea fi relevante. Noi, ca utilizatori, putem alege dacă este acceptabil pentru noi sau nu. Ceea ce nu au dreptul să facă este să ofenseze, să discute în jurul subiectului și să refuze să ofere transparență, să spună că este o parte inevitabilă și intangibilă a acestui serviciu gratuit pe care îl oferă.
În mod ironic, majoritatea utilizatorilor acceptă că o formă de colectare a datelor este un preț care merită plătit pentru platformele gratuite. Dar trebuie să existe o limită. Și trebuie să existe transparență. Este imposibil să argumentăm că colectarea datelor este proporțională cu serviciile oferite. Facebook a raportat venituri de 28,1 miliarde de dolari în trimestrul trecut. Datorită nouă.
Așadar, ai acum câteva săptămâni pentru a accepta noile condiții ale aplicației de mesagerie. După aceea, WhatsApp a confirmat că, „nu veți avea funcționalitatea completă a aplicației până nu acceptați”. “Veți putea primi apeluri și notificări, dar nu veți putea citi sau trimite mesaje din aplicație”.
WhatsApp adaugă că „dacă nu ați acceptat până la 15 mai aceste condiții, WhatsApp nu vă va șterge contul imediat”, dar vei pierde efectiv utilizarea contului tău după „o scurtă perioadă de timp”.
Contul îți va fi șters automat dacă nu accepți noii termeni
Deci, ce înseamnă asta, de fapt? Vei putea în continuare să accesezi contul pentru o vreme, deși nu vei putea citi sau trimite mesaje. În terminologia WhatsApp, contul tău va deveni aparent „inactiv”. Și aici politica WhatsApp este clară. „Pentru a menține securitatea, a limita păstrarea datelor și a proteja confidențialitatea utilizatorilor noștri, conturile WhatsApp sunt, în general, șterse după 120 de zile de inactivitate. Inactivitate înseamnă că utilizatorul nu s-a conectat la WhatsApp”.
Toate acestea sunt confuze. Compania nu a spus că va șterge conturile după acel „scurt timp” sau chiar cât de lungă este perioada de grație. Dar mass-media raportează că ștergerile vor avea loc și acest lucru nu este corectat.
Chiar și WhatsApp a părut confuz cu privire la planurile sale, deoarece a întârziat termenul limită de 8 februarie pentru acceptarea noilor condiții. Pe 15 ianuarie, compania a spus „ne vom asigura că utilizatorii au suficient timp pentru a revizui și a înțelege termenii – fiți siguri că nu am planificat niciodată să ștergem niciun cont bazat pe acest lucru și nu vom face acest lucru în viitor”.
Deci, este timpul să nu mai folosești WhatsApp?
Aceasta implică faptul că conturile nu vor fi șterse. Și poate nu o vor face – în ciuda titlurilor care avertizează exact acest lucru. Tot ceea ce spune WhatsApp este că „a extins data efectivă până la 15 mai. Dacă nu ați acceptat până atunci, WhatsApp nu vă va șterge contul. Cu toate acestea, nu veți avea funcționalitatea completă a WhatsApp până când nu acceptați”.
Utilizatorii platformei au fost sfătuiți în general de către specialiști să rămână pe WhatsApp, deși ar fi bine să încerce și alte opțiuni, în special Signal. Nu există niciun motiv întemeiat să renunți la WhatsApp, decât dacă chiar vrei asta. Însă încrederea utilizatorilor în această platformă de mesagerie este din ce în ce mai fragilă.
Platformele fie trebuie să intensifice și să schimbe modul în care se comportă și comunică, fie riscă să piardă utilizatorii în funcție de alternative. Facebook și-a exprimat clar poziția împotriva schimbărilor Apple, spre exemplu. WhatsApp face la fel.
Este nerealist pentru mulți dintre noi să renunțăm cu totul la WhatsApp – cu excepția cazului în care refuzăm să acceptăm noile condiții, desigur. Dar înlocuirea acesteia ca aplicația noastră de mesagerie implicită este fezabilă. La fel s-a întâmplat cu SMS-urile pentru mulți dintre noi, la urma urmei – în timp ce ne-am orientat spre WhatsApp, ironic. Deci, este timpul să nu mai folosești WhatsApp? Cântărește bine opțiunile, citește noii termini și decide pentru tine.